Когато планирате сватбата си, има неща, които е хубаво да знаете и има неща, които трябва да знаете! Това са важни съвети за всяка една булка! Ако се чудите от къде да започнете и дали държите всичко под контрол, проверете нашите незаменими тайни за планиране по-долу:

1. Гостите на първо място!
Направете сметка на приблизителния брой гости, които ще поканите, преди да изберете място, на което ще се осъществи вашата сватба. Това ще гарантира, че има достатъчно място за вашите гости. Като правило преценете пространството от 5 до 10 квадратни метра за гост. Това може да изглежда много, но наистина не е, ако броите пространството, от което се нуждаете за масите, оживените сервитьори, музиката, осветлението, декорацията и дансинга. Не забравяйте също, че и персоналът, който сте наели за вашият сватбен ден е прието да бъде включен в куверта ви (фотографи, оператори, DJ, осветители, музиканти и други възможни).

2. Бъдете наясно със закъсненията и забавянията
Уверете се, че вашето сватбено тържество не съвпада с други събития в града, където ще се състои вашата сватба. Това може да повлияе на трафика и наличността на хотелските стаи.

3. Съобразете се с метеорологичните условия
Внимавайте с времето, за да избегнете неприятности при снимките. Проверете за прогнозата за времето възможно най-рано и изберете подходящ ден, в който валежите са били значително по-малко за последните 10 години. Такива статистически данни, обикновено са публикувани на добрите метеорологични сайтове. В случай че все пак ви завали, винаги разполагайте с План „Б“ за неочаквано време!

4. Направете смекта за бюджета си от рано
Предвидете суми за всичко необходимо и бъдете готови с „план минимум“ и „план максимум“ за вашият бюджет, за да разберете какво да очаквате като плащане.

5. Капарирайте желаните сватбени услуги навреме!
Бъдете едновременно мъдри и бързи във взимането на решения за сватбените услуги, които искате да ползвате и за хората, които искате да наемете!  Струва ви се някак невъзможно, но това е положението, защото добрите и качествени хора и услуги се търсят и техният график може да бъде зает в денят на вашата сватба. Всеки ден е от значение, щом сте определили датата на сватбеното ви тържество!

6. Пазете всички ваши оферти и предложения
Запазвайте всичките си кореспонденции с  хората които наемате или бихте наели за ваш екип във вашият сватбен ден. Съхранявайте важните номера в мобилния си телефон. Това е от голямо значение, тъй като вие може да сте се договорили за определена оферта година преди вашето тържество. Практиката показва, че не винаги различните хора записват това, за което сте се разбрали и когато наближи сватбеният ви ден може цените да са се повишили и да ви изненадат неприятно! Бъдете предвидливи!

7. Не се страхувайте да питате
Хората от сватбеният ви екип трябва да са вашите най-доверени експерти по време на процеса на планиране. Когато работите с тях, трябва да се чувствате свободни да уточнявате с тях какво точно искате. Тяхна работа и задължение е да ви кажат какво точно можете и не можете да направите предвид бюджета, който сте определили за вашата сватба. Предвидете и „овъртайма“ на всяка услуга, включително и на вашият ресторант. Попитайте и за допълнителните такси ако има такива.

8. Предвидете и отпадналите гости
Знайте, че като правило около 10 до 20 процента от хората, които каните, няма да присъстват. Разбира се, има как до някъде да предвидите кой може би няма да дойде. Това на първо място, зависи от местоположението на вашата сватба, както и дестинациите по маршрута ви до ритуалите, които са по-трудни за посещение. Зависи също така и от национални, религиозни и други празници, както и обичайни периоди за планувана на почивка. Последното може да го „неутрализирате“, като естествено предупредите хората, които ще идват на вашата сватба поне 6 месеца по-рано.

9. Не забравяйте и децата!
Почти няма дете, което да не иска да присъства на сватба. Не на такова мнение обаче са и родителите му. Въпросът е как да подходите в тази ситуация? Имате три възможности:

  • Можете да приветствате децата на вашите близки и приятели с отворени ръце и да поканите всички! Естествено това зависи и от бюджета ви. Повечето добри ресторанти предлагат специални куверти за деца на половин цена.
  • Можете и да решите да имате сватба „само за възрастни“. В този случай може да се надявате само на разбиране. Хората сме различни и логично всеки разбира нещата по свой собствен начин. Бъдете умерени и подбирайте правилните думи, за да не обидите някой, и познавайки го преценете как да го поканите без децата. Не забравяйте все пак, че на сватба почти е невъзможно да се разминете без сърдити хора! Не си го слагайте на сърце и душа, защото това е нещо нормално. Който има желание ще ви уважи!
  • Можете да наемете услуга за грижи за деца. За предпочитане е вашият ресторант да поддържа т.нар. „детски кът“ или да наемете аниматори. Така и децата ще са доволни и техните родители, че и вие не на последно място! Представете си само ако сте украсили вашата зала с много балони, но пуснете 10 деца в нея преди вие да влезете. Познайте какво ще се случи?! Децата определено обичат балони и малко от тях ще „оцелеят“ за снимките на залата!

10.Направете програмата и съобразете пътя между ритуалите и сесиите.
Уверете се, че гостите знаят къде отиват. Да, днес е по-лесно с онлайн програми като Google Maps, но не всички хора от всички възрастови групи са наясно с тях. Добавянето на допълнителна програма с адреси към вашата покана, би улеснила вашите гости. В допълнение към това е добре да информирате всеки своевременно, при даване на поканата към него и да се уверите, че вашият близък или приятел е наясно с адресите.